Hardal Bitkisi Türleri ve Özellikleri
20 Temmuz 2024

Hardal Bitkisi Türleri ve Özellikleri

Hardal Bitkisi

Hardal bitkisi, sarı çiçekli tohumları baharat olarak kullanılan, turpgiller (Brassicaceae) familyasına ait bir bitki türüdür. Dünya genelinde yaygın olarak yetiştirilen hardal bitkisi, özellikle Avrupa ve Asya'da önemli bir yere sahiptir. Boyları çeşitlerine göre değişebilen bu bir yıllık otsu bitki, 50 cm'den 4-5 metreye kadar büyüyebilir. Hardal, Amerika, Kuzey Afrika ve Hindistan gibi bölgelerde yemeklerde, turşularda, mezelerde, soslarda ve lezzet verici olarak yaygın şekilde kullanılır.

Ülkemizin her yöresinde yetiştirilebilen hardal bitkisinin en yaygın çeşitleri Akhardal, Kara hardal ve Esmer hardaldır. Kara hardal, sağlık sektöründe en çok kullanılan türdür ve Akdeniz ile Batı Asya'nın ılıman bölgelerinde yetiştirilir.

Hardal Bitkisinin Faydaları

Hardal tohumu, hem baharat hem de ilaç olarak kullanılır. İşte hardal bitkisinin bazı faydaları:
  • Hardal bitkisinin tohumu, sindirimi kolaylaştırır.
  • Ağrı kesici özelliği vardır, öksürüğü keser ve göğüste yumuşaklık hissi verir.
  • Hardal tohumlarının kusturma özelliği vardır; bu özellik zehirlenmelerde kusturmak amacıyla kullanılabilir.
  • Cinsel işlevleri hızlandırır, sinirleri kuvvetlendirir ve iç organlara (beyin, karaciğer) kan gitmesini sağlar.
  • Hardal tohumunun terletici özelliği ile grip ve soğuk algınlığına faydalıdır.
  • Midede gazı alır, sindirimi kolaylaştırır ve iştah açar.
  • Kara hardal tohumu kan dolaşımını uyarır, sinirleri yatıştırır, gevşetir ve rahatlatır.
Hardal tohumuyla yapılan çay, zayıflamada etkili olabilir. Bir cezveye bir su bardağı su koyup içine bir yemek kaşığı hardal tohumu veya yeşil bitkisini ekleyip 2-3 dakika kaynatın. Kaynayan çayı 5 dakika ağzı kapalı dinlenmeye bırakıp ılık olarak tüketin.

Bir tatlı kaşığı hardal tohumunun üzerine bir su bardağı kaynar su döküp 5 dakika demlendirin. Bu sudan günde 3 defa bir bardak içilmesi çeşitli hastalıklara iyi gelir. Ayrıca, banyoda sıcak su doldurup içine 2-3 yemek kaşığı hardal tozu ekleyerek banyo yapmak, günün yorgunluğunu alır ve rahatlatır. Romatizmaya ve ayak üşümelerine iyi gelir.

Hardal yağı, birçok hastalıkta ağrı kesici olarak hekimler tarafından önerilir. Hardal yağı, krem şeklinde ağrıyan bölgeye uygulanmalıdır. Diz ağrıları, bel ve boyun ağrılarında etkilidir.
  • Ayrıca bir bardak ılık suya 1 damla hardal yağı damlatıp günde 2-3 defa içilmesi, iç organlardaki kanın dışarı atılmasını sağlar.
  • Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser.
  • İştahı açar, sindirimi kolaylaştırır ve akciğer zarındaki iltihabı önler.
  • Hardal yağının beyin ve karaciğer üzerinde de olumlu etkileri vardır.
  • Tıkalı burunlara hardal tozunu koklamak ve tozunu çekmek, tıkanıklığı giderir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Hardal Çeşitleri Nelerdir?

Hardal Çeşitleri Nelerdir?

Güncel

Hardal Kahvaltı

Hardal Kahvaltı