Hardal Tohumu: Hardal tohumu, turpgiller familyasından gelen ve baharat, sos olarak yaygın şekilde tüketilen sarı renkli bir bitki türüdür. Ana vatanı Asya olarak bilinen hardal bitkisinin en bilinen türleri siyah hardal, beyaz hardal ve sarı hardaldır. Hardal bitkisinin çiçekleri sarı renklidir ve beyaz olan türü daha çok Afrika kıtasında ve Himalayaların eteklerinde yetişir. Hardal tohumundan elde edilen baharat, beyaz, sarı, kahverengi veya siyah renkli olabilir. Baharat olarak kullanıldığında hardalın tadı hafif tatlımsıdır ve salatalarda, et yemeklerinde, peynirlerde, sandviçlerde, çorbalarda veya süt mısırın sosu olarak kullanılır. Özellikle Bangladeş ve Hindistan'da yoğun şekilde kullanılan hardal, dünya genelinde de baharat, sos ve yağ olarak tüketilmektedir. Hardal Tohumunun Besin Değeri Hardal, sağlıklı besin kaynakları ile donanmış bir bitki ve baharat türüdür. Magnezyum, fosfor, kalsiyum, bakır, demir ve potasyum gibi mineraller içeren hardal, aynı zamanda iyi bir lif, folat, C vitamini, K vitamini, E vitamini ve A vitamini kaynağıdır. Ülkemizde sos olarak fazla tüketilmeyen Amerikan tipi hardal, içerdiği besin değerleri ile dikkat çeker. Hardal Tohumunun Sağlık Üzerindeki Etkileri Hardal bitkisi, enerji verir ve kaslarda oluşan sertleşme problemlerini gidermeye yardımcı olur. Eklem ağrılarını hafifletici, balgam söktürücü, tümör oluşumunu ve zatürreyi önleyici etkileri bulunur. Adet döneminde yaşanan ağrı ve sancıları hafifleten hardal, metabolizmayı düzenleyerek vücuttaki yağların giderilmesine yardımcı olur. Magnezyum kaynağı olarak kan damarlarının faaliyetlerini destekler ve uyuşukluk ile halsizliği giderir. Kanser riskini azaltan hardal, sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına karşı tedavi edici özelliklere sahiptir. Hardal Tohumunun Yan Etkileri Hardal tohumu bazı yan etkiler de barındırmaktadır:
Tüm bu sebeplerden dolayı, hardal tohumu, hardal yağı veya hardal sosu fazla tüketilmemelidir. Tüketim sırasında kişide oluşabilecek yan etkiler dikkatle gözlemlenmelidir. Ekstra Bilgiler Hardal tohumunun tarihçesi oldukça eskidir ve antik çağlardan beri hem gıda hem de tıbbi amaçlarla kullanılmıştır. Eski Yunan ve Roma medeniyetlerinde hardal tohumu, çeşitli hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılmıştır. Ayrıca, hardal tohumunun tarımı kolaydır ve birçok iklimde yetişebilir, bu da onu dünya çapında popüler bir baharat haline getirmiştir. |