Acı Hardal Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
12 Temmuz 2024

Acı Hardal Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Acı Hardal

Acı hardal, sıklıkla mide ile ilgili görülen hastalıklarda kullanılan bir bitkidir. Turpgiller familyasında yer aldığı bilinen bu hardal, sağlık açısından oldukça yaygın olarak kullanılır ve yaklaşık 2000 yıldır tarımı yapılan bir otsu bitkidir. Bazı türlerine göre tohumu yaklaşık 30 cm ile 5 m boyunda uzayabilen ve oldukça dayanıklı olan bir bitki türüdür.

Bilinen en faydalı hardal türlerinin başında gelir. İlk sırada kara hardal bulunurken, ikinci olarak acı hardalı sayabiliriz. Acı hardal, yemeklere bir miktar acı ekleyebilir; özellikle fırın yemeklerinde iyi bir lezzettir. Aynı zamanda ızgaralar için de oldukça lezzetli olduğunu söyleyebiliriz.

Acı Hardalın Faydaları Nelerdir?

  • Yemeklerde kullanılan acı hardal, midede hazım sorunlarını çözer ve hazmı kolaylaştırır.
  • Zatürre ve bronşit gibi şikayetleri hafifletir.
  • Akciğerlere ve beyne kan gitmesine yardımcı olur, zihni açar.
  • İç organlarda birikmiş olan kanı dışarıya çeker.
  • Soğuk algınlığına iyi gelir.
  • Ateşi düşürür ve soğuk algınlığını hafifletir.
  • Romatizma ağrıları ve yangıları hafifletici etkisi vardır.
  • Eklem iltihabına (artrit) karşı etkilidir.
  • Gevşetici, yatıştırıcı ve rahatlatıcıdır.

Acı hardalın satın alınması maliyetli olabilir. Bu nedenle, evde kendiniz de yapabilirsiniz. Gerekli malzemeler ve yapılışı aşağıda verilmiştir.

Acı Hardal Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

  • 50 gram hardal tozu
  • 3 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Acı Hardal Nasıl Yapılır?

Hardal tozunu boş bir cam kasenin içine alın. İçerisine ılık suyun yarısını ilave edin. Bir miktar karıştırdıktan sonra, uygun bir kıvamı yakalamak adına suyun tamamını değil de öncelikle yarısını, sonrasında ise tamamını ekleyin. Ardından limon suyu ve zeytinyağını ilave ederek karıştırın. Kıvamı, bozadan biraz kalın ve bıçak yardımıyla kolaylıkla alınacak kıvamda olmalıdır. Zevkinize göre kıvamı ayarlayabilirsiniz. Daha akıcı bir kıvam istiyorsanız biraz daha su ekleyebilirsiniz. Hardal artık hazır. Küçük bir kavanoza koyup buzdolabına yerleştirin. Aynı gün tüketebilir, fakat bir gün bekletmek tadı açısından daha iyidir.

Acı Hardal İçin Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Hardal hazırlandıktan sonra uzun bir süre bekletildiğinde katılaşabilir. Ilık su ekleyerek biraz daha inceltebilirsiniz. Bu işlem sırasında sıcak su kullanmamalısınız, çünkü sıcak su hardalın yapısındaki bazı enzimleri bozarak acılık ve keskin koku oluşmasına sebep olabilir. Hardal tozunda meydana gelen bu reaksiyonu önlemek için koruk suyu veya sirke gibi asidik özellikte malzemeler kullanabilirsiniz. İçine eklediğiniz zeytinyağı, hardalın kurumasını önler ve ipeksi bir yapıya kavuşturur. İstenirse zevkinize göre bir miktar tuz da ilave edebilirsiniz. Tarifte anlatıldığı şekilde yaptığınız sürece istediğiniz kıvamı elde edebilirsiniz. Nasıl seviyorsanız, o şekilde ayarlayabilirsiniz; bu konuda bir sorun oluşturmaz.

Size verebileceğimiz en güzel tavsiye, acı hardal seven dostlarınıza bu sosu hazırlayıp zarif kavanozlara koyarak hediye edebilirsiniz. Acı hardalı tarife uygun bir şekilde hazırlayan herkese şimdiden afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Haber Bülteni

Güncel

Hardal Saç Maskesi Yapılışı

Hardal Saç Maskesi Yapılışı

Güncel

Hardal Çeşitleri Nelerdir?

Hardal Çeşitleri Nelerdir?