Evde Hardal YapımıEvde hardal yapımı oldukça basittir. Tek yapmanız gereken şey, bir aktardan hardal tohumu almaktır. Türk mutfağında hardal, çok yaygın olarak kullanılan bir lezzet değildir. Hatta bu lezzetin yeni yeni keşfedilmeye başlandığını söylemek de abartı olmayacaktır. Hardal, salatalarda, haşlanmış sebzelerde, patates üzerinde, hamburger ya da makarnalarda severek kullanılan bir sostur. Hazır olarak da satılır, fakat evde yapılan şeyler hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olacağından, çocuklarınıza rahatlıkla yedirebilmek için kendi hardalınızı kendi imkanlarınız ile evde imal edebilirsiniz. Hardal kokulu bir bitkidir ve kokusuna alışıncaya kadar bazen tüketmek zor olabilir. Fakat hardalın birçok faydası olduğundan, şifa niyetine de olsa yenilmesi gerekmektedir. Hardal, tane olarak satılan bir bitkidir. Sarı, siyah ve kahverengiden oluşan türleri mevcuttur. Piyasada daha çok sarı renkli hardal satılmaktadır. Fakat eğer aktardan bulmanız mümkünse siyah ya da kahverengi hardal tohumu alarak öğütürseniz, evde yaptığınız hardal daha lezzetli olacaktır. Şimdiden herkese kolay gelsin. Evde Hardal Malzemeleri
Evde Hardal Yapımı Nasıl Yapılır?Evde hardal yapımı son derece kolay bir işlemdir. Tek mesele hardalın kıvamını ayarlayabilmektir. Bunun için yapmanız gereken şey, suyu hardalın içerisine yavaş yavaş koymaktır. Derin bir cam kâsenin içerisine toz hardalı boşaltın ve suyun bir kısmını üzerine ilave ederek tel çırpıcı ile toz hardalı iyice açın. Daha sonra kâsenin içerisine zeytinyağı ile limon suyunu ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Hardalın kıvamı ilk başta koyu olacaktır. Kalan suyu da yavaş yavaş içerisine boşaltarak hardalı karıştırmaya bir süre daha devam edin. Hardalın kıvamının sürülebilir çikolata şeklinde olması gerekiyor. Bunu sağlayacak miktara geldiğinde artık su ilave etmeyi bırakabilirsiniz. Böylece hardalınız hazırlanmış olacaktır. Evde hardal yapımını denediğinizde, yaptığınız hardalı mutlaka cam bir kavanoza boşaltın ve bir gece buzdolabında dinlendirerek tüketmeye özen gösterin. Hazırladığınız hardalı patates salatası, makarna ya da köfte gibi sevilen yemeklerin yanında ikram edebileceğiniz gibi, servis esnasında üzerine de dökebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Evde hardal yaparken suyun sıcaklığını nasıl ayarlayabilirim? Ayrıca, hardalın kokusuna alışmak için başka önerileriniz var mı?
Cevap yazMerhaba Zemzem,
Evde hardal yaparken suyun sıcaklığını ayarlamak oldukça önemlidir. İdeal olarak, suyun ılık olması gerekmektedir, yani yaklaşık 40-50°C arasında olmalıdır. Bu sıcaklık, hardal tozunun suyla en iyi şekilde birleşmesini sağlar. Eğer bir termometreniz yoksa, suyun sıcaklığını test etmek için parmağınızı kullanabilirsiniz; su, parmağınızı yakmayacak kadar ılık olmalıdır.
Hardalın kokusuna alışmak için birkaç önerim var. İlk olarak, hazırlık sürecinde mutfakta iyi bir havalandırma sağlamanız önemlidir. Pencereleri açarak veya bir fan kullanarak bu sağlanabilir. Ayrıca, hardalın kokusuna alışmak için küçük miktarlarla başlayarak yavaş yavaş miktarı artırabilirsiniz. Son olarak, hardalın yanına limon suyu veya bal ekleyerek kokusunu biraz daha yumuşatabilirsiniz.
Umarım bu öneriler işinize yarar. Kolay gelsin!