Hardal Çiçeği Hardal çiçeği, sarı renkli çiçeklere sahip olan ve tohumlarından baharat elde edilen otsu bir bitkidir. Hardalın tadı keskindir ve çeşitli sağlık faydaları bulunmaktadır. Ancak, bu faydalara rağmen mutfaklarda sıkça tercih edilmemektedir. Hardal bitkisi, 50-60 cm boylarında, sarı çiçekli ve tüylü yapraklı bir bitkidir. Bitkinin meyvelerinden elde edilen hardal tohumları baharat olarak kullanılabilir. Hardalın en yaygın türleri beyaz, siyah ve kırmızıdır. Özellikle siyah hardal tıbbi amaçlarla ilaç sanayisinde önemli bir yer tutar. Hardal, mutfaklarda kullanılan sarı renkli bir baharattır ve tohumlarından yağ da elde edilebilir. Hardalın Faydaları Nelerdir?
Hardal Bitkisi Nerede ve Nasıl Yetişir? Hardal bitkisi Türkiye'de yetişmekte olup, sağlığa en yararlı olanı siyah hardaldır. Avrupa ve Asya'da yabani ve yaygın olarak yetişen bu faydalı otsu bitkiler, tarımda uzun yıllardır yerini alır. Yaz ortasında küçük salkımlar halinde açan sarı renkli çiçeklerin üzerinde hafif hardal kokuları bulunur. Küçük, kırmızı ve kahverengi tohumları yakıcı, kokulu ve tahriş edici özelliklere sahiptir. Tıbbi etkisi fazla olan siyah hardal, temmuz ayında olgunlaşmaya başlar. Tohumlar, bitki kökleri kesilerek iyice kurutulur ve dövülerek toz haline getirilir. Bu tozun sağlığa yararı büyük ve etkilidir. Ayrıca, hardal haricen de kullanılır; banyo suyuna atılarak veya lapa haliyle bronşit ya da romatizma ağrılarına iyi gelir. Ekstra Bilgiler:
|